Nyheter

19

Nov

2010

Taxibilar i Stockholm kan rädda liv med nya hjärtstartare

Nu delar Hjärt-Lungfonden ut 30 hjärtstartare till Taxi Stockholm

Snabb tillgång till hjärtstartare i kombination med hjärt-lungräddning är det enda sättet att rädda den som drabbas av plötsligt hjärtstopp. Årligen drabbas 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp och i dag överlever endast 300 av dem.

– Hjärtstartare tillsammans med hjärt-lungräddning räddar liv. Men det är viktigt att hjälpen når fram fort. Att placera ytterligare hjärtstartare i våra taxibilar gör att hjälpen snabbt kan vara framme, säger Jeanette Lindström, projektledare på Taxi Stockholm.

Tack vare gåvor från privatpersoner och företag kan Hjärt-Lungfonden nu dela ut hundra hjärtstartare till taxibilar på elva orter över hela landet. 30 av dem placeras i bilar från Taxi Stockholm, vilket gör att Taxi Stockholm nu har dubblat sin styrka med hjärtstartare. Taxibilarna märks med den internationella symbolen för hjärtstartare.

Insatser under de första minuterna är det enda sättet att rädda den som drabbats av plötsligt hjärtstopp. Risken att dö ökar med 10 procent för varje minut som går, om ingen vidtar någon åtgärd. Det gäller att ringa ambulans och därefter direkt påbörja hjärt-lungräddning och använda hjärtstartare för att med elektriska chocker få hjärtat att börja slå igen.

– Med fler hjärtstartare tillgängliga i samhället kan vi rädda fler liv. Varje minut är viktig och därför känns det tryggt att taxibilar i Stockholm nu utrustas och snabbt kan komma på plats i väntan på ambulans, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

I september varje år driver Hjärt-Lungfonden en kampanj kring plötsligt hjärtstopp och samlar då in pengar till forskning och inköp av hjärtstartare. Hjärt-Lungfondens mål är att rädda 1 200 liv varje år med hjälp av forskning samt fler hjärtstartare och en ökad kunskap om hjärt-lungräddning i samhället.
I Stockholm samarbetar Hjärt-Lungfonden med hjärtstoppsgruppen på Södersjukhuset.

Anders Johansson
anders.johansson@comparias.com

Fler nyheter inom Nöjen

Taxi Stockholms tomte

Mondayen den 22:e November 2010

Endast miljötaxi på Landvetter

Thursdayen den 18:e November 2010

Spraydate och Bloo lanserar dejting via mobilen

Thursdayen den 30:e September 2010

Ny dejtingtjänst med personlig matchmaking

Tuesdayen den 28:e September 2010

Spraydate + Passagen Dejting = SANT

Fridayen den 3:e July 2009