Nyheter

13

Jan

2011

Var tredje person klarar inte av sin ekonomi – går minus varje månad

Statistik från företaget spenderat visar att en av tre personer som använder privatekonomitjänsten går minus varenda månad.

– Det verkar som att många gått i den berömda lyxfällan och spenderar mer pengar än vad de egentligen har utrymme för, säger Christian Fredriksson, en av grundarna av företaget.

Statistiken är framtagen av spenderat.se som är en nätbaserad privatekonomitjänst. Den visar att var tredje person går minus varje månad och de flesta i ett spann på ända upp till 3000 kronor.

– Många har kanske dålig koll på var pengarna tar vägen och har säkert blivit överraskade när de fått svart på vitt vad de faktiskt spenderar dem på. Samtidigt ser de ju också vilka kostnader de har möjlighet att sänka och vilka utgifter som egentligen är rimliga, fortsätter Christian Fredriksson.

För dyra boendekostnader
Statistiken visar också att de som inte får ekonomin att gå ihop varje månad lägger mer pengar på till exempel hem och hushåll samt har högre boendekostnader än de som går plus månad efter månad. De som går minus lägger 31 % av sin inkomst på boendet medan de som har kontroll över ekonomin enbart spenderar 21 % på boendet.

– Det kan vara så att många bor dyrare än vad de har råd med, vilket kan vara oroväckande i tider där det varnas för räntehöjningar och bostadsbubblor. Därför är det viktigt att få en totalbild av sin ekonomi så att man sedan kan ta kontroll och göra något innan det är för sent, avslutar Christian Fredriksson.

Personerna som får ekonomin att gå runt lägger dessutom 14 % av sin inkomst på besparingar medan gruppen som går minus varje månad inte sparar en enda krona.

På spenderat.se kan man också se vad Konsumentverket anser vara skäliga levnadskostnader för de vanligaste hushållsutgifterna.

I undersökningen har en grupp på 750 av användarna på spenderat.se som bedömts ha tillräckligt med information registrerad under 2010 använts. Statistiken är ett genomsnitt av dessa användares utgifter per månad under 2010.

Anders Johansson
anders.johansson@comparias.com

Fler nyheter inom Privatekonomi

Ny bank lanseras i Sverige

Mondayen den 29:e November 2010

Stockholmarna shoppar julkapparna online

Thursdayen den 4:e November 2010

Smålänningar, allt annat än snåla i jul!

Thursdayen den 4:e November 2010

Oförändrade svenska villapriser i höst

Thursdayen den 23:e September 2010

Små korta lån behövs

Mondayen den 2:e August 2010

3 lanserar ny abonnemangsform- 3Surf

Thursdayen den 29:e July 2010

73 000 bostäder saknas i Stockholms län

Fridayen den 23:e July 2010

Prisbasbeloppet för år 2011

Thursdayen den 8:e July 2010

Swedbank drar tillbaka rörlig ersättning för 2009

Wednesdayen den 27:e January 2010

KO tvingar sms-lånebolag att redovisa ränta

Fridayen den 18:e December 2009

Ordning och reda på Kommunals a-kassa

Wednesdayen den 2:e December 2009

Norden dyrast i Pricerunners globala prisstudie

Mondayen den 30:e November 2009