Nyheter

11

Aug

2010

Rackspace och NASA lanserar molnplattform helt byggd på öppen källkod

Rackspace lanserar OpenStack, en molnplattform helt byggd på öppen källkod. OpenStack syftar till att främja utvecklingen av nya teknikstandarder och interoperabilitet i molnet. Rackspace öppnar upp källkoden bakom sina molntjänster Cloud Files och Cloud Servers till förmån för projektet, som syftar till att driva på innovation och ett snabbare antagande av molntjänster inom både den privata och offentliga sektorn.

OpenStack kommer att innehålla teknik som driver den amerikanska rymdfartsmyndigheten NASA:s molnplattform Nebula. Rackspace och NASA kommer att samarbeta aktivt för att gemensamt utveckla teknik och utnyttja kunskapen hos mjukvaruutvecklare av öppen källkod världen över.

– Dagens vetenskapliga beräkningar kräver allt större lagringskapacitet och prestanda som kan levereras allt eftersom den behövs. Vi skapade molnplattformen Nebula för att möta behoven hos våra tekniska och vetenskapliga forskare. Tack vare vår kombinerade erfarenhet av att bygga storskaliga molnplattformar och vår strävan att satsa på öppen källkod har NASA och Rackspace en unik position att driva OpenStack-projektet, säger Chris Kemp, IT-chef på NASA.

OpenStack kommer att innehålla flera typer av molntjänster, inklusive distribuerad lagring baserad på Rackspace Cloud Files. Denna tjänst finns tillgänglig på OpenStack.org. Nästa komponent, en skalbar motor som kan anpassas efter dataintensitet, lanseras senare i år. Denna baseras på teknik från NASA:s Nebulaplattform och Rackspace Cloud Servers. Med hjälp av dessa komponenter kan företag ändra fysisk hårdvara till skalbara molnmiljöer som använder samma källkod som redan används av tiotusentals organisationer och myndigheter.

– Vi lanserar OpenStack för att driva utvecklingen av branschstandarder, förhindra att operatörer låser sina tjänster, och öka innovationen inom molnteknik generellt. Vi är mycket stolta över att jobba med NASA i detta projekt. Deras Nebulaplattform är en enormt lyft för hela OpenStack-projektet. Vi ser fram emot ett kontinuerligt samarbete med NASA och andra utvecklare av öppen källkod för att driva på innovation och ett snabbare antagande av molntjänster inom både den privata och offentliga sektorn, säger Lew Moorman, CSO på Rackspace.

Förutom Rackspace och NASA ingår följande företag och organisationer i OpenStack-samarbetet: AMD, Autonomic Resources, Citrix, Cloud.com, Cloudkick, Cloudscaling, CloudSwitch, Dell, enStratus, FathomDB, Intel, iomart Group, Limelight, Nicira, NTT DATA, Opscode, PEER 1, Puppet Labs, RightScale, Riptano, Scalr, SoftLayer, Sonian, Spiceworks, Zenoss och Zuora.

Anders Johansson
anders.johansson@comparias.com

Fler nyheter inom Bredband & Internet

Ett starkt 2010 för Com Hem

Wednesdayen den 2:e February 2011

Jonathan Sulo till FS Data

Thursdayen den 9:e December 2010

Premiär för Telenors 4G-tjänst

Mondayen den 15:e November 2010

Skänker bort webbhotell till trogna kunder

Thursdayen den 7:e October 2010

Nytt stöd för bredband på landsbygden

Wednesdayen den 6:e October 2010

Bahnhof nu på fler orter

Mondayen den 4:e October 2010

City Network lanserar ny backuptjänst

Tuesdayen den 14:e September 2010

3 har Sveriges bästa Mobila Bredband

Wednesdayen den 7:e July 2010

Telia lanserar bredband med 1000 Mbit/sekund

Fridayen den 12:e March 2010

Udda IT-företag växer i lågkonjunktur

Saturdayen den 9:e January 2010

AllTele köper MegaPhone

Tuesdayen den 22:e December 2009

3 höjer hastigheten på mobilt bredband

Mondayen den 30:e November 2009