Nyheter

09

Nov

2010

Första kodsläppet från Rackspaces och NASA:s öppna molnplattform OpenStack

35 företag och hundratals utvecklare samarbetar för att driva innovation inom molnteknik

Den första koduppsättningen har släppts från molnplattformen OpenStack, som lanserades av Rackspace och NASA tidigare i år. Kodsläppet ”Austin” innehåller kod för OpenStack Compute och OpenStack Open Storage.

Den första uppsättningen kod är ett steg mot målet att bygga upp en standard för öppen källkod i molntjänster, vilket gör det lättare för kunder att flytta mellan olika molntjänster. Det minskar även oron för att bli låst till en särskild sorts teknik.

Sedan lanseringen för tre månader sedan har OpenStack byggt upp ett nätverk av aktiva deltagare som bidrar med kod. De har levererat sina kodsläpp och åtaganden enligt planerna, lockat till sig nya medlemsföretag och mött ett stort intresse från företag och tjänsteleverantörer.

– Det stöd och aktiva deltagande vi har mött från branschen har varit helt fantastiskt. Vi har kommit mycket längre än vi förväntat oss efter bara tre månader, och framtiden ser lovande ut. Branschen samlas runt visionen av ett molnalternativ byggt på öppen källkod, vilket betyder att molnleverantörer inte behöver bygga upp infrastruktur från grunden igen. Samtidigt blir det enklare för användare att flytta sin information och program mellan olika moln, antingen för att använda olika leverantörer eller byta helt från en till en annan, säger Jim Curry, ansvarig för OpenStack-projektet.

Koden för OpenStack Object Storage, en lättillgänglig molnlagringsplattform, har funnits tillgänglig för en begränsad skara utvecklare sedan i juli i år. Austin-släppet gör det enklare att installera och implementera koden, och har ett antal buggfixar och nya funktioner som en statistikprocessor, ökad åtkomstkontroll och användardefinierade metadata. Rackspace använder koden bakom sin Cloud Files-tjänst för att driva OpenStack Object Storage.

Den första versionen av OpenStack Compute, en storskalig motor för databeräkning, kombinerar de bästa egenskaperna från Rackspace Cloud Servers och NASA:s molnplattform Nebula. OpenStack Compute är nu redo för testning och prototyper och användare uppmanas att delta i den öppna utvecklingsprocessen genom att installera koden och ge feedback. Målet med den nya utgåvan är att skapa en enklare väg för de tre typer av organisationer som hittills har deltagit i och utvärderat projektet; tjänsteleverantörer som bygger molntjänster, företag och myndigheter som använder privata moln, samt de leverantörer vars molnteknik integreras i OpenStack.

– Vi på NASA är väldigt förväntansfulla inför de framtida molnmöjligheter och funktioner som kommer att utvecklas av OpenStack-nätverket. Tillsammans kommer medlemmarna i OpenStack bidra till att utveckla molntjänster ytterligare, säger Ray O’Brien, projektledare för NASA:s Nebula-plattform.

Nästa kodsläpp från OpenStack sker i januari, då ”Bexar” släpps. Registrera intresse här: http://www.openstack.org/register

Nya medlemmar i projektet är ANSO, Cirrascale, Cloud Central, Intalio, InterNap, MidoKura, Morphlabs, rPath och Vyatta.

Förutom Rackspace och NASA ingår följande företag och organisationer i OpenStack-samarbetet: AMD, ANSO, Autonomic Resources, Cirrascale, Citrix, Cloud Central, Cloud.com, Cloudkick, Cloudscaling, CloudSwitch, Dell, EnStratus, FathomDB, Intalio, Intel, InterNap, Iomart Group, Limelight, MidoKura, Morphlabs, Nicira, NTT DATA, Opscode, PEER 1, Puppet Labs, RightScale, Riptano, rPath, Scalr, SoftLayer, Sonian, Spiceworks, Vyatta, Zenoss och Zuora.

Anders Johansson
anders.johansson@comparias.com

Fler nyheter inom Bredband & Internet

Ett starkt 2010 för Com Hem

Wednesdayen den 2:e February 2011

Jonathan Sulo till FS Data

Thursdayen den 9:e December 2010

Premiär för Telenors 4G-tjänst

Mondayen den 15:e November 2010

Skänker bort webbhotell till trogna kunder

Thursdayen den 7:e October 2010

Nytt stöd för bredband på landsbygden

Wednesdayen den 6:e October 2010

Bahnhof nu på fler orter

Mondayen den 4:e October 2010

City Network lanserar ny backuptjänst

Tuesdayen den 14:e September 2010

3 har Sveriges bästa Mobila Bredband

Wednesdayen den 7:e July 2010

Telia lanserar bredband med 1000 Mbit/sekund

Fridayen den 12:e March 2010

Udda IT-företag växer i lågkonjunktur

Saturdayen den 9:e January 2010

AllTele köper MegaPhone

Tuesdayen den 22:e December 2009

3 höjer hastigheten på mobilt bredband

Mondayen den 30:e November 2009