Nyheter

27

Nov

2009

Telenor tar viktigt steg mot mobil allemansrätt - uppgraderar 3G, på väg mot 4G

Telenor Sverige kommer under 2010 och 2011 byta ut infrastrukturen för mobiltjänster i 3G-näten i Stockholm, Göteborg, Malmö och Karlskrona.

Utbyggnaden sker i samarbete med Nokia Siemens Networks (NSN) och är en del av Telenor Sveriges satsning på framtidens nät och mobil allemansrätt.

Samtidigt fortsätter den påbörjade uppgraderingen av 3G-nätet i övriga landet.

– Det är den mest omfattande uppgraderingen av vårt eget 3G-nät som gjorts och ett viktigt steg i vår satsning på mobil allemansrätt i Sverige. För våra kunder kommer detta att innebära bättre tal- och datatjänster med ökad kapacitet, högre hastigheter och bättre kvalitet, säger Lars-Åke Norling, VD, Telenor Sverige.

Uppgraderingen omfattar såväl basstationer som delar av det mobila kärnnätet och påbörjas inom kort. Inom två år ska hela Telenors 3G-nät i Stockholm, Göteborg, Malmö och Karlskrona, vara utbytt. Samtidigt fortsätter uppgraderingen av 3G-nätet i övriga landet, med målsättning att erbjuda högkvalitativt mobilt bredband till alla.

– Användningen av mobilt bredband har exploderat och kraven på hög kapacitet och kvalitet i näten ökar konstant. Därför gör vi nu en omfattande uppgradering av vårt 3G-nät samtidigt som vi lägger grunden för nästa generations mobilkommunikation, 4G, säger Magnus Zetterberg, Nätchef, Telenor Sverige.
Avtalet, som innebär att Nokia Siemens Networks får förnyat förtroende som leverantör till Telenor Sverige, omfattar leverans av basstationer för 3G med mycket hög kapacitet och ett framtidssäkert kärnnät.

– Vi har genomfört en omfattande upphandling och det var ett tufft race mellan leverantörerna. Nokia Siemens Networks är den leverantör som bäst motsvarar våra krav gällande tidsplan och teknik och vi har stort förtroende för att de kommer att leva upp till förväntningarna, säger Magnus Zetterberg, Nätchef, Telenor Sverige.

– Att stödja Telenor Sverige i ambitionen om mobil allemansrätt är helt i linje med Nokia Siemens Networks marknadsvision där vi förutser att bredband finns överallt inom några år. Den svenska marknaden är världsledande i detta avseende och vi är glada över att tillhandahålla vår prisvinnande multi-radio Flexi basstationsplattform till Telenor Sverige. Den här plattformen kommer att bidra med skala och kvalitet för Telenor att uppnå sin målsättning att göra mobilt bredband tillgängligt för alla i Sverige, säger Aril Aanonsen, Head of Telenor Customer Team at Nokia Siemens Networks.

Avtalet förutsätter godkännande från styrelsen i Telenor Sverige. Upphandlingen omfattar inte leverans av infrastruktur för LTE/4G.

Telenor uppgraderar 3G, på väg mot 4G
Just nu pågår omfattande utbyggnad och uppgradering av Telenor Sveriges mobilnät. Vi bygger för att erbjuda våra kunder mobilitet i världsklass och möta allt högre krav på kapacitet, kvalitet och hastighet i mobilnäten. Med möjlighet till ökad mobilitet följer bland annat flexibilitet, tillgänglighet och effektivt arbete – vi talar om dessa upplevelser som delar av en mobil allemansrätt.

I april 2009 offentliggjorde Telenor en omfattande utbyggnad av nästa generations mobilnät, 4G, särskilt anpassat för surf via mobilt bredband med hög kvalitet och hastighet. Utöver det förstärker Telenor kvaliteten i befintliga 2G- och 3G-nät i hela landet som ett viktigt steg i utvecklingen mot Sveriges mest moderna nät. Genom att kombinera olika generationers mobilteknik möter vi våra kunders behov – nu och i framtiden.

Anders Johansson
anders.johansson@comparias.com

Fler nyheter inom Bredband & Internet

Ett starkt 2010 för Com Hem

Wednesdayen den 2:e February 2011

Jonathan Sulo till FS Data

Thursdayen den 9:e December 2010

Premiär för Telenors 4G-tjänst

Mondayen den 15:e November 2010

Skänker bort webbhotell till trogna kunder

Thursdayen den 7:e October 2010

Nytt stöd för bredband på landsbygden

Wednesdayen den 6:e October 2010

Bahnhof nu på fler orter

Mondayen den 4:e October 2010

City Network lanserar ny backuptjänst

Tuesdayen den 14:e September 2010

3 har Sveriges bästa Mobila Bredband

Wednesdayen den 7:e July 2010

Telia lanserar bredband med 1000 Mbit/sekund

Fridayen den 12:e March 2010

Udda IT-företag växer i lågkonjunktur

Saturdayen den 9:e January 2010

AllTele köper MegaPhone

Tuesdayen den 22:e December 2009

3 höjer hastigheten på mobilt bredband

Mondayen den 30:e November 2009