Nyheter

06

Oct

2010

Nytt stöd för bredband på landsbygden

Alla bör ha tillgång till bredband. Nu finns det ett nytt stöd för byalag och kommuner som vill bygga bredband på landsbygden, där marknaden inte kommer att bygga bredband.

Redan i dag kan byalag, andra lokala utvecklingsgrupper och kommuner söka stöd för att bygga bredband genom landsbygdsprogrammet och kanalisationsstödet (ett stöd för att lägga tomrör som man sedan kan dra fiber i). Stöden är på totalt 250 miljoner kronor. Men en del av stöden kräver att det offentliga går in och tar en del av kostnaden. Det har varit problematiskt för en del kommuner och försvårat bredbandsprojekt på landsbygden.

Enklare starta bredbandsprojekt
Kommunikationsmyndigheten PTS har fått 95 miljoner kronor av regeringen för att stimulera utbyggnaden av bredband på landsbygden, där marknaden inte kommer att bygga bredband. De här pengarna kan byalag, andra lokala utvecklingsgrupper och kommuner använda just när det behövs pengar från det offentliga för att få ta del av de andra stöden på 250 miljoner kronor.

- Bredband har stor betydelse för hela Sveriges välfärd - man kan likna det vid landets blodomlopp. Med det nya stödet blir det enklare att starta projekt för att bygga bredband på landsbygden, säger Göran Marby, generaldirektör för PTS.

Samlingssida om stöden på PTS.se
På www.pts.se/bredbandsstod finns mer information och länkar till andra webbplatser som i detalj beskriver stöden. Där finns också ansökningsblanketter. Man söker det nya stödet via landsbygdsprogrammet, som handläggs av länsstyrelsen eller Sametinget, eller kanalisationsstödet, som handläggs av länsstyrelsen, regionförbund eller Sametinget. Det går inte att ansöka direkt hos PTS. Den 15 oktober påbörjas handläggningen av ansökningar.

Det är "först till kvarn"-principen som gäller.

Anders Johansson
anders.johansson@comparias.com

Fler nyheter inom Bredband & Internet

Ett starkt 2010 för Com Hem

Wednesdayen den 2:e February 2011

Jonathan Sulo till FS Data

Thursdayen den 9:e December 2010

Premiär för Telenors 4G-tjänst

Mondayen den 15:e November 2010

Skänker bort webbhotell till trogna kunder

Thursdayen den 7:e October 2010

Nytt stöd för bredband på landsbygden

Wednesdayen den 6:e October 2010

Bahnhof nu på fler orter

Mondayen den 4:e October 2010

City Network lanserar ny backuptjänst

Tuesdayen den 14:e September 2010

3 har Sveriges bästa Mobila Bredband

Wednesdayen den 7:e July 2010

Telia lanserar bredband med 1000 Mbit/sekund

Fridayen den 12:e March 2010

Udda IT-företag växer i lågkonjunktur

Saturdayen den 9:e January 2010

AllTele köper MegaPhone

Tuesdayen den 22:e December 2009

3 höjer hastigheten på mobilt bredband

Mondayen den 30:e November 2009